dimarts, 7 d’abril del 2009

UN GUIA EXTRAORDINARI


Qualsevol persona que intenti formar-se intel·lectualment necessita, per superar la seva petitesa, un conseller i un mestre que des del seu paper d’ amic l’ indueixi a estimar la cultura.

De fet, des de fa temps, jo he trobat aquest guia en l’ assagista francès Michel de Montaigne, més en concret en els seus Assaigs; una obra inexhaurible de suggeriments, idees i ensenyaments on descobreixo –encara– el psicòleg, el creient, el moralista, el pedagog, el sociòleg, el polític... i sobretot l’ home culte, o millor l’ home que es cultiva a si mateix, l’ educador de si mateix. Un cas extraordinari i excepcional. La seva personalitat sensible fa d’ ell un home equilibrat, que cerca sempre la pau interior, aquella tranquil·litat d’ esperit que només pot donar la saviesa i que ell entén com «la direcció ordenada de la nostra ànima; la condueix amb mesura i proporció, i se’ n fa responsable». Aquesta regla de l’ ànima fa prevaler en si mateix la veu de la raó. Raó, judici o consciència és tot un, i és tot Montaigne; un autèntic amic i mestre de l’ equilibri mental.

Per entrar a la seva escola només cal llegir els Assaigs i meditar-los. «El meu llibre sóc jo» va dir l’ assagista, i aquesta afirmació és particularment justa quan ens parla de les qüestions de cultura intel·lectual que més l’ apassionen. El seu estil és seductor. Obre la seva experiència i ens fa el seus confidents. Ens agullona a la continua reflexió, ens fa pensar, ens convida a realitzar-nos, ens orienta amb saviesa, ens fa estimar la veritat per damunt de tot, ens inspira amor per un pensament lliure i serè.

Cal doncs, llegir i rellegir, aquest pare i mestre dels esperits crítics, que com va escriure Anatole France, Nobel de Literatura 1921, és «... un pensament, de dia en dia, més lliure i més serè, més gran i més humà»

1 comentari:

  1. Un occità educat en llatí i que passa els tres primers anys de la seva vida en un ambient rural.
    Al seu castell del Périgord escriu la seva gran obra "Assaigs". Demostra tenir les idees molt clares, com ara pel que fa al matrimoni:

    EL MATRIMONI ÉS UNA GÀBIA, ELS OCELLS DE FORA ES DESESPEREN PER ENTRAR-HI, ELS DE DINS PER EIXIR-NE.

    Tal com aconsella el nostre amic, és fonamental la seva lectura.

    ResponElimina